Kotiin paluusta on nyt reilu kuukausi ja kyllähän tuo veri vetää jo uudelleen Balille. Oli se vaan niin ihanaa ja ihana paikka, lämmintä yötä päivää ja vaikka satoi, vihreää, aurinkoa, näkemistä, tekemistä, mahtavia maisemia, helppo hengittää ja liikkua. Siis jaksoin suhteessa kävellä paljon enemmän kun täällä, en ollut perus tukkoinen niin kuin täällä, uimassa tuli käytyä parhaimmillaan 2xpv. Muuten liikkuminen pyörätuolilla oli melko haasteellista välillä, kun kadussa saattoi olla usean sentin aukko, sekä syvyydeltä että pituudelta. Katukiveykset olivat korkeita ja epätasaisia. Mutta aina pärjää kun on seikkailu mieltä mukana ja niin sitä tuolla reissussa tarvitaankin. Ilmasto oli hyvin trooppinen, mutta minulle sekin tuntui soveltuvan oikein hyvin. Bali on ehkä jopa toinen kotimaani, ollut ainakin joskus.

Ihmiset olivat äärettömän ystävällisiä, hyväntuulisia, aitoja, avuliaita. Tietysti se, että he elävät turismilla ja turisteille varsinkin se näytetään, mutta sen kaiken vaan aisti niistä ihmisistä siellä muutenkin. Lämpö, läheisyys,, välittäminen, Rakkaus olivat läsnä joka päivä ja kaikessa mitä he tekivät. Muutenkin se rakkaudellinen ilmapiiri koko saarella, kun linnut ja perhosetkin lensivät yleensä aina kahdestaan. Voi sitä ihanuutta.

Elämän rytmi on niin erilainen kun täällä pohjolassa, kiireetön, rauhallinen, leppoisa. Sellainen joka soveltuisi kyllä meikäläisellekin. Ei näkynyt stressi eikä paineet. Vaikka varmasti niitäkin on, koska kuitenkin rahan arvo on hyvin erilainen kun täällä. 100000IDR=6,70e. Palkat varmasti paljon pienempia, mutta suhteessa toki eläminenkin edullisempaa. Me saimme kuukauden hotellit, 4 eri paikkaa n. 600-700e kahdelta. Siellä on myös köyhyyttä paljon, jota varmasti on täällä pohjolassakin.

Ruoka oli äärettömän hyvää ja tuoretta ruokaa kaikkialla. Liha oli grillattua tai uunissa paistettua, tuoreita kasviksia, keitettyä riisiä. Ei nähty edes kaupoissa eineksiä eikä mikroa näkynyt missään. Ensimmäinen reissu kun en käyttänyt mitään vahvoja probiootteja ollenkaan, ja söin aikalailla sitä mitä oli tarjolla. Toki viljaa yritin välttää ja myös maitotuotteita, joita en voi Suomessakaan käyttää. Mutta siellähän oli paljon kookosmaitoa ja muutenkin kasviperäistä ruokaa, ihan kasvisruokaakin sai monesta paikasta.

Rannan läheisyydessä hengailimme sen viikon. Ranta oli kuuma mutta niin ihana sininen vesi. Meri aktiviteetit, myös uiminen meressä jäi tällä erää kokematta. Mutta se sitten seuraavalla kerralla. Merielämää olen viettänyt niin monesti aiemmilla matkoillani, että se vaan ei vetänyt juurikaan puoleensa. Enemmän se kaikki vihreys, mitä oli kaikkialla. Mutta onneksi saimme itse päättää, mitä haluamme tehdä ja mikä kiehtoi minäkin päivänä.

Peruseläminen ja ruoka oli kohtuu edullista. Viini oli melko arvokasta ja myös vaatteet. Tinkiminen ei ollut kovinkaan suosiossa, ennen kuin sitten vasta loppu ajasta Ubudissa, kun näkivät meidät uudelleen. Toki business is business ja kyllä he rahan arvon tuntevat. Kivoja löytöjä tuli kuitenkin tehtyä muutamia ja matkalaukku oli aika pinkeänä takaisin tullessa. :) Eli jotain siis löytyi.

Mutta kiitos Bali, aivan huikea kokemus ja elämys. Vaikka lento olikin pitkä, mutta itse tykkään niin paljon lentämisestä, että sekään ei ollut ongelma. Kun istuu pehvansa penkkiin ja saa vaan olla, ruoka ja juoma tulee nenän eteen ja itse kun saatan nukkua kevyesti jopa 6-8h, niin ei mitään hätää. :D Varmasti vielä palaan Balille, ei ehkä ensi vuonna, mutta jossain vaiheessa. Maailmassa on niin paljon nähtävää ja koettavaa, että itse enä näe vaihtoehtona mennä aina samaan paikkaan. Uusi maa ja uusi paikka on aina kokemus ja seikkailu.