Minulle tehdyt erilliset muutostyöt, mihin olin oikeutettu hakemaan kunnan avustusta

Lämmitettävä luiska ulko-ovella, sähköisesti avautuva ovenavausjärjestelmä, tasot minun tasolla, easy open avautuvat jääkaapin ovet, teleskooppi kiskot uunissa, integroitu astianpesukone, pyykkikone kalusteisiin asennettuna.

Kyselin vammaispalvelusta apuja kesällä 2016, kun olin juuri allekirjoittanut asuntolainen ja kun rakentaminen oli vielä täysin alkuvaiheessa. Ilmoitin, että olen ostanut asunnon ja ilmoitin myös rakentajan aikataulun ja kysyin ihan suoraan, että minkä verran voi hakea rahaa muutostöihin ja olisiko jotain toimintaterapeuttia tai muuta henkilöä, joka voisi tulla suunnittelemaan minun kanssani.

Sain vastaukseksi onnittelut ja että vammaispalvelusta on mahdollista hakea kohtuullisia ja vamman kannalta välttämättömiä asunnonmuutostöitä sekä apuvälineitä, näitä ovat esim. luiskat, ovien levennykset, tukikahvat ym. kiinteät muutostyöt sekä hälytyslaitteet, nostolaitteet jne. Mitään tiettyä korvaussummaa ei ole. Ja linkki hakemuslomakkeeseen ja toimitusosoite. Ei muuta.

Sähköpostissa oli myös maininta, että toimintaterapeutista en osaa neuvoa, muutoin kuin että sairaalan kuntoutusohjaajilla on tietoa apuvälineistä, asunnonmuutostöistä ja he tekevät kuntoutusohjausta asiakkaille. Sen enempää tietoa en saanut.

En saanut mitään tarkkaa summaa, en mitään aikatauluja, ei löytynyt toimintaterapauttia, ei siinä vaiheessa siis mitään apuja heidän puolelta.

Vaikkakin toimivan palveluprosessin kuvaus on seuraava. Kuulemis ja neuvontaprosessi jäi tässä kohdassa kokonaan vaiheeseen.

Otin itse yhteyttä kuntoutusohjaajaan, jonka kanssa juttelin asiasta ja mietittiin hyviä käytäntöjä. Kuntoutusohjaajan kanssa oli puhetta juurikin näistä ratkaisuista mitä minulle sitten rakennettiin. Hän neuvoi minua juuri näiden teleskooppikiskojen ja easy open kahvojen osalta. Oli myös puhetta, että ainoa hyvä ja toimiva turvallinen vaihtoehto ulko-ovelle on betonirakenteinen lämmitettävä luiska ja sähkötoiminen ovenavausjärjestelmä

Syksy eteni, suunnittelimme rakentajan kanssa näitä toimivia vaihtoehtoja yhdessä, mutta kunnan puolelta ei tullut mitään yhteydenottoa. Näin sitten valtuutin rakentajan kilpailuttamaan eri tahoja, mistä saadaan toimivat laitteet ja sellaiset ratkaisut, mitkä helpottavat minun elämääni. Koska hänellä oli oma aikataulunsa, jonka mukaan täytyi edetä, en voinut koko aikaa olla yhteydessä kaupungille, vaikka olisi pitänyt pommittaa enemmän.

Kustannukset eivät olleet etukäteen tiedossa, mutta sitten kun olivat, laitoin hakemuksen kunnalle ja sen mitä tässä vaiheessa oli tehty ja mikä oli meidän mielestä myös kohtuullinen summa, koska muuta summaa ei ollut tiedossa. Ja nämä olivat myös välttämättömiä ja erityisen tarpeellisia apuvälineitä, mitä minulle oli tehty. En ole niin mukavuudenhaluinen, että olisin edes halunnut mitään suuria mukavuusjuttuja ja nehän toki sitten kustansin itse, mitä laitettiin.