Blogi arkisto

Kummastuttaa tämä terveyspalveluista vääntäminen...

Torstai 25.10.2012 - Satu Hasanen


Eduskunnassa jauhetaan sote uudistuksen puolesta, josta ei näytä selvää tuevan, eikä mitään tietoa milloin saadaan joku malli siihen ja millainen, se on täysin arvoitus. Terveyspalvelut ovat ehdottomasti yksi tärkeimmistä peruspalveluista, joita varmasti jokainen tarvitsee jossain vaiheessa elämäänsä, toiset enemmän, toiset vähemmän.

Luin tämän päivän Länsi-Savosta Anttolan terveysaseman lakkautusuhasta ja keskustelimme tänään Kela korvausten noususta. Mietyttää vaan, että mikä on tilanne pienituloisilla muutaman vuoden päästä. Sote uudistuksessa kyllä puhutaan, että palvelut olisivat jatkossa kaikkien saatavilla ja tasavertaisia. Mutta saa nyt nähdä kuinka käy. Anttolasta on Mikkeliin matkaa n. 20km joka tarkoittaa, että terveyspalvelut on vaarassa siirtyä pois ihmisten läheltä, isompaan keskukseen. Mikkelissä on jo nyt ruuhkaa ajanvarausten kanssa ja lääkäriajat menevät jo nyt useiden viikkojen päähän. Jos mukaan tulee vielä lisää pienempiä kuntia, mikä on ajanvaraustilanne jatkossa. Samaisessa lehdessä oli myös leikkausehdotuksia vammaisten asumispalveluihin.

Tuoko sitten jonkun palvelun lakkautus kuitenkaan selkeitä säästöjä. Ja jos yhdelle tuo, toiselta otetaan. Kela kyydin omavastuu nousee ja on ensi vuonna yli 14e/suunta, kun tähän asti se on ollut 9,50e/suunta.Tämä nostaa Kelan matkakattoa, mutta toki samassa suhteessa kuin mitä korotuskin. Jos on useita lääkäri tai kuntoutus käyntejä kuukaudessa yli 14e on iso raha monille jo pelkällä peruseläkkeellä eläville. Kaikki kulut kallistuu kokoajan, mutta miten käy erilaisten tukien, esim. eläke ei ole noussut ties milloin, jonkun indeksi korotuksen enintään. Kuka sitten säästää ja mitä? Voiko pienituloinen kohta enää pärjätä tässä yhteiskunnassa, kun työntekokin on tuen saajalle lähes mahdotonta.

Olisi eritäin tärkeää, että palvelut olisivat lähellä ihmistä, jolloin säästöä tulisi varmasti kaikille. Jokaisella tulee olla myös tasavertaiset oikeudet elää ja asua tässä yhteiskunnassa. Ei kaikkea voi sysätä omaisten ja sukulaisten vastuulle, vaan jokaisella aikuisella ihmisellä on oikeus omaan itsenäiseen elämään.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini