Blogi arkisto

Miten sinä vaikutat?

Perjantai 26.10.2012 - Satu Hasanen


Olen saanut monia mielenkiintoisia vastauksia, mutta ikäväkseni myös moni on todennut, että ei ole äänestänyt eikä aiokaan äänestää. Äänestäminen on Suomessa kaikille täysi-ikäisille oikeus ja mahdollisuus vaikuttaa, ei velvollisuus eikä pakko. Olisi hienoa, että mahdollisimman moni käyttäisi äänensä näissä vaaleissa. Jos sopivaa ehdokasta ei löydy, tyhjän lapun palauttaminenkin on mielipide tai että lappuun on kirjoittanut vaikkapa jonkun muun kun ehdokkaan numeron. Tätä en tietystikään suosittele, mutta se on mielipide. Monien puolueiden listoilla mutta myös keskustan listoilla on monenlaisia ja hyviä ehdokkaita.

Heikki Manninen kirjoitti hyvin blogissaan, joka on luettavissa myös 26.10.2012 Länsi-Savosta: "Olen ehdolla kunnallisvaaleissa hoitamaan yhteisiä asioita, en hakemassa valtaa pitäväksi. Olen ehdolla, koska minusta jokaisen tulee vuorollaan tarjoutua hoitamaan yhteisiä asioita. Ne ovat meidän yhteisiä veroeuroja, joiden käytöstä kunnanvaltuustossa päätetään. Niinpä jokaisen tulisi olla kiinnostunut siitä, miten ne käytetään. Jokaisen tulisi harkita vastuunsa kantamista ja ehdolle asettumista."

Olisi hienoa, jos mahdollisimman moni ajattelisi näin. Kunnan asiat ovat yhteisiä asioita ja niihin voi ihan jokainen kansalainen vaikuttaa ja jokaisella on mahdollisuus asettua ehdolle vaaleissa. Olisi hienoa jos mahdollisimman moni haluaisi ja olisi kiinnostunut jossain elämänsävaiheessa osallistumaan yhteiseen päätöksentekoon. Silloin tietäisi itsekin mitä se todellisuudessa on.  

Kunnanvaltuutettu ja kunnanhallituksen jäsen, tai lautakunnan jäsen eivät ansaitse kuukausipalkkaa, he eivät ole kunnalla töissä vaan hoitamassa yhteisiä asioita, josta maksetaan kokouspalkkio. Tunti taksaa näille tehtäville ei voi laskea, koska asiat joista päätetään ovat isoja ja kokoukset voivat kestää useampia tunteja ja jäsenet joutuvat käyttämään tehtävän hoitamiseen myös omaa aikaansa.

Politiikka on jokapäiväistä elämää ja tarkoitettu kaikille kansalaisille. Myös sinulla on oikeus vaikuttaa, muista siis äänestää. Jos et minua, niin monia muitakin ehdokkaita on listoilla, pääasia että äänestät.


Kommentit

26.10.2012 21:36  Pauliina

En ihan allekirjoita tuota Mannisen ajatusta... en suostu tulla leimatuksi vastuunpakoilijaksi koska en aio asettua ehdolle.
Minusta on hienoa, että sinä Satu olet asettunut ehdolle ja haluat vaikuttaa laajasti. Ja olet valmis uhraamaan aikaasi yhteiseksi hyväksi.

Mutta en pidä tuollaisesta "syyyllistämisestä" Mannisen tyyliin, jokaisen pitää ensisjaisesti voida huolehtia perheensä ja itsensä hyvinvoinnista. Ei kaikilla vaan ole realistisia mahdollisuuksia tarjoutua hoitamaan yhteisiä asioita niin laajassa mittakaavassa.
Varmasti jokainen pyrkii kantamaan vastuuta myös muista ja yhteisistäkin asioista omien kykyjensä mukaan. Pienilläkin arkisilla teoilla on merkitystä, ei pelkästään sillä, että julkisesti vaikuttaa.

26.10.2012 22:22  Satu

Pauliina, joo tuokin on ihan totta. Jokaisen omilla arkisilla teoilla ja asioilla on huomattava merkitys monessakin asiassa ja voi olla hyvinkin positiiviset seuraukset. Täytyy toki huomioida oma elämäntilanne, niinkuin Heikkikin mainitsee jäljempänä tekstissään, jota en kopioinut konanaan. Tärkeää on edetä myös oman kiinnostuksen ja omien voimavarojen mukaan.

27.10.2012 15:59  Heikki Manninen

Tuo ei ole suora lainaus vaan osia kirjoituksestani yhdisteltynä. Ikävää, että Pauliina kokee syyllistämiseksi kehoitukseni harkita ehdolle asettumista.

Oman vastuunsa voi kantaa muutenkin kuin ehdokkaana. Jo asioista selvän ottaminen ja niiden muille kertominen on vastuunkantoa.

Valitettavasti yleisin kysymys, mitä tämän kampanjan aikana olen kuullut, on ollut: "Onko teillä kahvia?"

27.10.2012 20:01  Satu

Minulta tultiin kysymään tänään, kun laitoin käyntikorttini viuhkaksi käteeni, että mitä nuo on? Onko sinulla ilmaista kahvia tai jotain muuta ilmaiseksi? Ei ole ehkä päällimmäinen tarkoitus, että ehdokkaat jakelevat aina jotain materiaa ilmaiseksi, jokainen ehdokaskin joutuu kaikesta palvelusta maksamaan.

30.10.2012 0:05  Pauliina

Kiitos Heikille tarkennuksesta. Niin paljon tekstiä kulkee vaalien alla silmien ohi, ettei aina ehkä tule tulkittua oikein tai mieleen jää osia teksteistä...
Painottuu ehkä väärällä lailla myös mediassa ajoittain se, mitä alunperin joku ehdokas halusi sanoa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini