Blogi arkisto

Syksyssä puhuttanut työllisyys

Lauantai 16.11.2013 - Satu Hasanen


Erilaisia projekteja ja seminaareja on lähdetty toteuttamaan siltä pohjalta. Vammaisneuvostopäivillä oli puhetta työllistymisestä, myös MOTissa oli tässä yhtenä päivänä aiheena vammaisten työllistyminen. Toivottavasti asiat saavat joskus myös uuden käänteen ja puheita aletaan muuttamaan teoiksi. Tärkeää asiaa ja kaikkien etujen mukaista, jos vammaiset ja muutkin vajaakuntoiset pääsisivät myös enemmän ja täysipainoisemmin mukaan työelämään.

Myös tukien saajat (Kela, työkkäri) tulisi huomioida työelämässä, että ei heti oteta toisesta suunnasta pois, jos toisesta jotain annetaan/ansaitsee. Myös byrokratian paperi rumba ei jaksa  kovin kauan kiinnostaa, vaan menee maku aika nopeasti. Jos jokaisesta pienestä tulosta täytyy täyttää jotain lippua ja lappua sinne ja tänne, niin ei kyllä motivoi työntekoon. Olisi hyvä, että tiettyjen tulojen saajatkin pystyisivät ansaitsemaman jonkun tietyn verran kuukaudessa, ilman että siitä joutuu tekemään kummempaa selvitystä tai maksamaan jotain etuutta takaisin.

Työnteko pitäisi olla kaikille tasavertainen mahdollisuus ansaita elantonsa tai ainakin pieniä lisätuloja itse, niin vajaakuntoisille kuin muillekin. Vajaakuntoisia ja osatyökysyisiä ei tule syrjiä sen perusteella eikä asettaa eriarvoiseen asemaan. Jokaisella tulee olla oikeus työhön ja toimeentuloon vaikka pienemmässäkin mittakaavassa.

Suomessa tulisi suosia enemmän etä- ja osa-aikaista työtä, jolloin mahdollisuudet olisivat laajemmat ja voisi työllistää enemmä ihmisiä. Jokaisella työpaikalla on varmasti sellaisia työtehtäviä, joita pystyy hoitamaan ja jotka normaalisti työöntekijät tekevät vasemmalla kädellä jossain välissä. Osatyökykyiselle se olisi suuri mahdollisuus ja saada elämäänsä sisältöä ja rytmiä. Se voisi toimia monessakin asiassa ennalta ehkäisynä ja mielenvirkeytenäkin, tapaisi ihmisiä, saisi solmia uusia kontakteja ja mikä parasta, saisi vähän omaa rahaa. Ei voi olettaa, että kaikki haluavat olla vaan eläkkeellä tai tehdä jotain "suojatyötä"/vapaaehtoistyötä ilman palkkaa.

Yrittäjät ja työnantajat tarvitsevat lisää tietoa ja asennekasvatusta, että kaikkia ihmisiä tulee kohdella tasavertaisina.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini