Blogi arkisto

Miksi kodittomia on niin paljon?

Torstai 2.3.2017 klo 12:39 - Satu Hasanen


Suomi kuuluu tänä päivänä edelleen hyvinvointivaltioihin ja mielestäni jokaisella pitäisi olla katto päänpäällä ja ruokaa, se on vähintä mikä pitäisi turvata kaikille. Voidaanhan se luokitella heitteille jätöksi.

Tämän hetkinen yhteiskunnan rakenne on kyllä niin kummallinen, kieltämättä. Asuntojen hinnat on huipussaan, sekä omistus asuntojen että myös vuokra-asuntojen. Jos aikoo omistaa asunnon ja mennä pankin kanssa naimisiin, pitäisi olla tuloja ja säästöjä ja omaisuutta ja vaikka mitä ja mikään ei meinaa riittää lainan saamiseen tänä päivänä. Jos taas elää yhteiskunnan tukien varassa, jolloin on naimisissa Kelan kanssa, ei saisi omistaa yhtään mitään, ei saisi hankkia mitään, ei saisi tehdä mitään, kun että odottaa milloin se raha kilahtaa sieltä luukusta. Kun saat jotain yhteiskunnan tukea ja jos itse satut hankkimaan 3e niin jo se otetaan toisesta suunnasta pois, ainakin 5e. Kannustaako sellainen edes yrittämään mitään?!

Ollaan aikamoisessa oravanpyörässä. Mikään yhteiskunnantuki ei kata todellisia asumisen ja elämisen kustannuksia, vaan jostain olisi pystyttävä hankkimaan edes jotain itse tai oltava jotain säästöjä. Asumistuki ei kata edes koko vuokraa/vastiketta, saati mitään muita kuluja. Vakuutukset on nykyään pakolliset ja niitä ei esimerkiksi Kelan hakemuksissa hyväksytä millään tavalla saati edes kysytä. Mutta elämiseen liittyy paljon muitakin kuluja ja tuskin kukaan haluaa asua tyhjässä asunnossa, maksamalla vaan vuokraa/vastiketta, ilman ruokaakaan ei montaa päivää pärjää.

Joten jonkunlaista työtä tai vararahastoa on hyvä olla olemassa ja mielestäni tähän yhteiskunna käytäntöön pitäisi saada täysi muutos, perustulo jonka lisäksi saisi ansaita vielä itsekin jonkun verran. Tukia on jo onneksi erilaisia, ettei ihan kaikkia olla laitettu samaan muottiin ja esimerkiksi onko se työttömyystuki niin saa ansaita ihan jopa muutaman sata euroa kuukaudessa, mutta ei sekään vielä riitä kattamaan asumisen ja elämisen todellisia kustannuksia.

Tietysti myös se, että kuka määrittelee asuntojen hinnat/vuokrat, että olisiko niissä varaa laskea, niin että kaikille voisi toteutua ihmisarvoinen elämä. Verotus on sitten yksi asia, joka voi viedä ihmisen perikatoon, jos on vaikkapa saanut irtaimistoa perinnöksi, josta pitää maksaa perintöveroa, vaikka ihmisellä ei olisi euron euroa. Onko ihmiset vaan niin raha-ahneita, ettei nähdä mitään muuta kuin se raha?! Viihtyvyydestä ja hyvinvoinnista viis veisataan.

Nyt alkaa olla monia vastaanottokeskuksia tyhjillään, joten voisi olla todellakin hyvä idea ottaa ne suomalaisten kodittomien käyttöön ja tehdä tällaisia yhteiskommuuneja, jossa eläminenkään ei tulisi niin kalliiksi, kun voisi asua yhteisössä. Koti ja asuminen ovat tärkeitä asioita ja oikeastaan ensimmäinen elinehto, että ihminen voi hyvin. Tai no, ruoka on kyllä se tärkein, mutta ei Suomen oloissa kauan taivasallakaan pärjää.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini