Blogi arkisto

Mitä on poltiikka?

Maanantai 6.3.2017 klo 17:28 - Satu Hasanen


Kiinnostaako sinua se millaisessa kaupungissa tai yhteiskunnassa elävät?! Minua ainakin kiinnostaa. Minulta on usein tultu kysymään myös, että no mitä mä aion tehdä noille muille jutuille elämässä, että lopetanko kaikki, että eikös kunnanvaltuutetun tehtävä ole kuukausipalkkainen virka?

Minäpä vähän avaan mitä minä ajattelen asiasta. Politiikka on yhteiskunnan asioihin vaikuttamista ja kuntapolitiikka oman kunnan asioihin vaikuttamista, ei mitään sen kummallisempaa raketti tiedettä. Sitä elämää mitä jokainen elää tässä kaupungissa. Tämä on kuitenkin Suomen hallinto järjestelmä ja demokratia kuuluu asiaan. Kunnanvaltuuston paikka ei ole kuukausipalkkainen työ, vaan siitä maksetaan kokouspalkkio josta menee vero ja osa menee puolueelle. Jokaisella on vaaleissa mahdollisuus lähteä mukaan ehdokkaaksi tai ainakin vaikuttaa äänestämällä. Olisiko parempi että Suomessa olisi diktaattori hallinto, että yksi ihminen päättäisi kaikesta? Kyllä mä itse olen vallan kuitenkin demokratian puolella, että on kuitenkin mahdollisuus vaikuttaa omaan elämäänsä ja oman kunnan tai sitten myöhemmin myös maan asioihin. Koneisto on hidas muutoksille, mutta kyllä niitäkin on mahdollisuus saavuttaa. Ja jos viedään asioita yhdessä eteenpäin, varmasti asiat voisivat olla vielä paremmin.

Politiikasta pitäisi tehdä enemmän näkyvää ja julkista. Että jo kouluihin vietäisi politiikkaa ja lapset ja nuoret voisivat itse vaikuttaa päätöksen tekoon.

Kiinnostaisikohan politiikka enemmän, jos tulisikin päätös, että Mikkelissä kaikki liikuntapaikat tulee maksullisiksi niille, ketkä eivät ole äänestäneet?! Tai jos koulut muuttuisivat maksullisiksi, niille ketkä sanovat, että ei kiinnosta, en ymmärrä siitä mitään.? Tai kaikki yhteiskunnan tuet lakkautettaisiin? Jokainen joutuisi porskuttamaan itse ja sillä mitä kenelläkin on, ilman mitään yhteiskunnan tukia ja apuja missään asiassa. Tai niille ketkä sanovat, että olemme poliittisesti sitoutumattomia, että lopetettaisi kaikki kunnan myöntämät avustukset?

Silloin kyllä ihmiset varmasti älähtävät, kun aletaan puhumaan rahasta, tai kun veroprosenttia nostetaan. Eihän voi olla palveluita, jos mikään ei voi nousta ja mistään ei tarvitsisi itse maksaa. Muuten viis veisataan, niin kauan kun palvelu pelaa. Mutta sitten jos tuleekin äkillinen muutos ja palvelut heikkenevät, niin sitten kyllä osataan valittaa ja se kiinnostaa. Eikö voisi olla kiinnostunut jo ennen kun palvelusta tai elintasosta on tingitty?! Valittaminen kiinnostaa ja sitä osataan kyllä tehdä, syyttää niitä ketkä päätöksiä oikeasti tekevät. Jokainen varmasti tekee parhaansa yhteisten asioiden hoitamisessa. Jos et äänestä, älä myöskään valita missään tilanteessa.

Olkaa kiinnostuneita omasta elämästänne ja itsestänne, ja vaikuttakaa asioihin, kun siihen vielä voi. Sekään ei ole täysin itsestään selvyys, että näin jatkuu loputtomasti. Kannattaa nauttia tästä kaikesta mitä nyt on, eikä katsoa siihen mitä on ollut tai mitä ehkä leikataan jossain vaiheessa.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini