Blogi arkisto

Sote

Torstai 9.3.2017 klo 14:33 - Satu Hasanen


Tähän samaan voisin kirjoitella, vähän samaan asiaan liittyy omaishoito, lapsilisät, et jne. Toki myös omaisten jaksaminen ja hyvinvointi on tärkeää, koska tänä päivänä yhä enemmän ollaan kotihoidon kannalla. Kotihoito on toki hyväksi mahdollisimman kauan, mutta tulee myös nähdä se ihmisen tilanne ja sen omaishoitajan tilanne ja se arjessa jaksaminen, että olisi myös niitä laitospaikkoja tarjolla ja henkilökuntaa, silloin kun se kotona asuminen ei enää onnistu. Jos omainen tai laitoksessa oleva työntekijä uupuu ja jos sijaisia ei oteta, kohta kukaan ei jaksa. Tulisi huomioida, että jokaisella on hyvä olla muutakin elämää kuin se läheisen auttaminen tai se hoitotyö. Ja hoitotyö olisi kyllä ehdottomasti se iso asia, missä tarvittaisi oikeasti koulutettuja lisä käsiä. On tämä sitten vanhuspuolella, lasten puolella, neuropsykiatrisella puolella tai missä vaan. Onko se tuki aina sitä rahallista tukea, auttaako esim. tukien lisäys asiaa, vai välillä se voi olla omakin aika ja omasta hyvinvoinnista huolehtiminen. Jokainen on arvokas ihminen ja jokaiselle täytyy taata ihmisarvoinen elämä, niin hoitajalle kuin hoidettavallekin.

Samaa voidaan kysyä lapsilisien kohdalla, että onko se oikea vaihtoehto aina se raha, vai voisiko olla vaikka hoitoavun saaminen, oman ajan lisääminen, ehkä jotkut hemmottelut yksinhuoltajavanhemmille, omaishoitajille tai yleensä kenelle vaan, ihan kenelle vaan vanhemmille. Ei se leikkaus ole aina välttämättä se ainoa oikea tai huono tai hyvä vaihtoehto, vaan myös miettiä niitä muitakin avun ja tuen muotoja. Mitä omaishoitaja voisi tarvita muuta kun rahaa, mitä vanhempi voisi tarvita muuta kuin rahaa.

On jokatapauksessa hienoa, että Suomessa vielä on tällainen hyvinvointijärjestelmä , niin terveydenhuollon kuin monien muidenkin palveluiden osalta, ja kuitenkin vielä kohtuu hintainen. Harvassa maassa on mitään tällaista yhteiskunnallista tuki tai rahoitusjärjestelmää, että omillaan siellä on kaikkien pärjättävä. Tulee olla kiitollinen ja onnellinen tästä mitä nyt vielä on ja antaa sille arvoa. Koska raha ei loppuviimeksi ole aina läheskään se oikea vaihtoehto, on paljon muutakin mitä ihminen tarvitsee voidakseen hyvin. Asioita ei pidä pitää itsestään selvyytenä, vaan arvostaa niitä ihmisiä ja asioita mitä elämässä on. Sotekin on varmaan ihan hyvä, kunhan särmä hiotaan ensin kohdilleen.

Avainsanat: terveydenhoito, hyvinvointi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini