Blogi arkisto

Työllisyys

Perjantai 17.3.2017 klo 12:19 - Satu Hasanen


Työ, työllisyys, työttömyys varmasti mietityttää monia ja puhuttaa paljon. Tänä päivänä tuntuu, että ne kenellä on työtä, niin on yllinkyllin ja kenellä ei ole, ei ole mitään. Voisiko työtä jakaa jotenkin tasapuolisemmin?! Luomalla uusia työpaikkoja, kannustamalla ihmisiä työhön, muodostamalla erilaisia työnmuotoja: osa-aika työ, kotona tehtävä työ, etätyö, että työtä jaettaisiis mahdollisimman monelle. Ihminen kuitenkin haluaa kokea itsensä tärkeäksi ja merkitykselliseksi ja työhän on yksi, minkä avulla voi kokea olevansa tärkeä ja hyödyksi.

Ihmiset ketkä tänä päivänä ovat töissä, niin sitä työtä on usein niin paljon, että siellä töissä voisi olla vaikka 24/7. Onko se ihmisen perustarkoitus, tehdä vain töitä. Tänä päivänä vähennetään, supistetaan, leikataan ja ne ketköä ovat töissä, joutuvat valtavan paineen alle ja tulee helposti uupumusta, väsymistä. Mitä sitten kun ihminen uupuu, ei oteta sijaista, työ kuormittuu taas muille työntekijöille ja kohta ollaan valtavassa sairasloma kierteessä ja sehän se vasta kalliiksi tuleekin. Onko se elämän tarkoitus?! Minun mielestäni ei, vaan kyllä elämässä pitää olla muutakin kun työ.

Voisiko työhön palkata ihmisiä enemmän, onko se sen kalliimpaa kuin maksaa sairaslomaa. Jos luotaisiin uusia työpaikkoja ja erilaisia työnmuotoja, niin varmasti ihmisten hyvinvointi lisääntyisi. Ne kenellä on tänä päivänä liikaa työtä, pääsisivät helpommalla ja näin ehkä voitaisi osa uupumisesta ja väsymisestä ennaltaehkäistä. Ne kenellä ei ole työtä, saisivat elämäänsä sisältöä, merkitystä ja voisivat kokea itsensä arvokkaaksi. Tässäkin tapauksessa voitaisiin varmasti ennaltaehkäistä monta masennusta, tyhjyyttä, tylsistymistä. Näin saataisiin verotuloja tasaisesti ja raha liikkumaan. Se ei ole ainoa oikea tapa, että aina korotetaan veroja, vaan mieluummin se, että saataisiin lisää veronmaksajia.

Työ voisi toimia monelle terapiani, kun se työnmäärä ja työtehtävät vaan jaettaisi oikein. Varmasti jokaisella työpaikalla on jo nyt paljon sellaista tekemistä, mitä voitaisiin jakaa, mitä ei välttämättä siinä työnohessa aina niin ehdi tehdä. Annettaisiin ihmisille mahdollisuus työskennellä vaikka 3tuntia muutamana päivänä viikossa, tai 5 tuntia, tai puolikasta työaikaa tai koko päivä työtä, jokaisen tilanne huomioiden. Kyllähän se tuo myös merkitystä elämään, kun saat rahan itse ansaitsemallasi työllä, joka tuo myös päivään rytmiä.

Avainsanat: työ, työllisyys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini