Blogi arkisto

Vaalipaneelit

Torstai 6.4.2017 klo 11:44 - Satu Hasanen

Olin kuuntelelemassa tiistaina vaalipaneelia Mikkelin lukiolla ja maaseutuaiheista paneelia Yliopistokeskuksella. Kirjoittelen tässä nyt muutamia omia ajatuksia ja vastailen kysymyksiin mitä muistan.

Ensimmäinen kysymys lukiolla oli turhista lupauksista. En tee lupauksia, koska sellainen on turhaa. Tämä kaupungin koneisto pyörähtää välillä hyvinkin hitaasti ja yksi ihminen ei voi läheskänä aina vaikuttaa ihan kaikkeen. Aktiivinen voi olla ja mukana omana persoonana.

Digitalisaatio: erittäin hyvä asia, nopea ja helppo. Tänä päivänä monet käyttävät älypuhelinta, joten tiedon leviäminen on sitä kautta mahdollista. Mutta toisaalta se myös syrjäyttää, kun ollaan vaan siinä puhelimen ja koneen kimpussa, live kontakteja pitää olla myös. Minusta kuitenkin live elämä on vielä sitä sosiaalista elämää ja kohdata ihmisiä kasvokkain. Siitä on ollut nyt vaalikentillä puhetta, kun ne kenellä ei ole älypuhelinta eikä muitakaan laitteita ja koneita, niin eivät saa läheskään yhtä paljon tietoa kuin ne kenellä on. Vanhemmat ihmiset varsinkin toivovat myös paperipostia.

Ilmainen ehkäisy alle 25v: Toki, se on tärkeä osa ihmisen hyvinvointia ja kuuluu yhtenä osana terveyteen.

Miten kehittäisit Pursialan/sataman aluetta: Sataman kehittäminen olisi hyvin tarpeellista. Mitä olen itse liikkunut muuallapäin Suomea, niin sataman alueet on todella kauniita ja hyvin laitettuja, on kahviloita, ravintoloita, puistoalueita. Myös asutusta voisi olla sillä alueella, koska onhan saimaanranta niin kaunista aluetta maisemallisesti. Satama lisää viihtyisyyttä ja luonnossa liikkuminen vähentää stressiä ja ahdistusta. Yhteys sataman ja keskustan välillä tulisi olla toimivaa. Pursialan aluetta olisi myös hyvä kehittää ja saada sitäkin aluetta viihtyisämmäksi. Onhan siellä Mikkeli puisto, Kenkävero, mutta ne on jotenkin irrallisia, joku yhdistävä tekijä olisi hyvä saada.

Äänestysiän laskeminen: Tää on vähän fifty sixty, toisaalta miksi ei, mutta toisaalta kunnassa voi vaikuttaa muutenkin kun äänestämällä, äänestäminen on tärkeä ja hieno asia, mutta vain yksi ja aika pieni osa. Monet vastasivatkin paneelissa niin, että 16-18 vuotiaana kehityksessä tapahtuu suuria muutoksia, ja 18 vuotias on sitten täysi-ikäinen ja voi myös asettua ehdolle vaaleissa. Oma aktiivisuus on suuressa roolissa, ei se kenelle äänensä antaa ja odottaa että joku toinen tekee ja päättää asioita omasta puolesta. Tämä koskee yhtälailla kaikkia kuntalaisia, ei vain nuoria.

Pitäiskö tietyt oikeudet ja velvollisuudet antaa syntymäpäivän mukaan vai koko vuosiluokalle samaan aikaan: syntymäpäivän mukaan. Vuosi voi olla monessa asiassa hyvin ratkaiseva asia.

Pakko Ruotsi: Englannin lisäksi pakollisena on hyvä olla joku muukin kieli, mutta enemmän omaa harkintaa ja valinnan vapautta, että onko se ruotsi vai joku muu kieli.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ajankohtaisuus, vaalit