Blogi arkisto

Terveys ja hyvinvointi

Sunnuntai 9.4.2017 klo 10:22 - Satu Hasanen

Sisäilmaongelmat ja terveys ja hyvinvointi, sekä hoitotyö puhuttavat. Itse olen sitä mieltä, niinkuin olen jo aiemmin maininnut, että terveydellä ja hyvinvoinnilla ei pidä leikkiä. Ne ovat yksi iso osa ihmisen kokonaisvaltaista elämää ja jaksamista.

Mikkelissä on paljon sisäilmaonglemia, mistä sitten johtuvatkin?! Mutta se on oleellista, että ongelmat saadaan kuriin mahdollisimman pian, etteivät ihmiset sairastu sen takia, että kouluissa tai päiväkodeissa tai työpaikalla kärsitään sisäilmaongelmista. Pitäisi kartoittaa tyhjät kiinteitöt, että olisiko niistä hyötykäyttöön ja muuttaa sitten niihin. Tai sitten ihan peruskorjaus/uudelleen rakentaminen. Ne tietysti lisäävät kustannuksia, mutta terveydellä ei edelleenkään tule leikkiä. Halvemmaksi tulee yleensäkin monessa asiassa ennaltaehkäisy kuin sairauden hoito ja varsinkin pitkäaikaissairaudenhoito. Näitä on hyvä jokaisen miettiä, että mikä olisi se hyvä ratkaisu.

Mitä tulee yleensä hoitoalaan, niin ihmisille tulee taata jatkossakin hyvä ja ammattitaitoinen hoito. Niin myös vanhuksille ja vammaisille, jotka tarvitsevat myös asumispalveluja, kotihoitoa ja muita hoidollisia palveluja. Tilanne on hyvä kartoittaa tapauskohtaisesti, eikä myöntää kaikille automaattisesti sitä mitä joku toinen tarvitsee. Jos pärjätään kotihoidolla, niin se on hyvä, jos taas tarvitaan laitoshoitoa, tai laitosasumista, siihenkin pitää olla resurssit.

Hoitotyöhön olisi hyvä saada lisää henkilökuntaa, ja näin hyvinvointi lisääntyisi kaikille, sekä asiakkaille, että työntekijöille. Elämässä pitää olla muutakin kun työ ja asiakkaille on hyvä taata ihmisarvoinen elämä. Tämän päivän vanhukset ovat kuitenkin vielä sitä ikäluokkaa, jotka ovat rakentaneet Suomea, niin kyllä heidän työtään siinä asiassa pitää arvostaa. Toki kaikkien elämä on yhtä arvokasta ja yhtä tärkeää.

Kävin vierailulla muutama viikko sitten vammaisten palvelukodilla, siellä oli jotenkin niin ihana ilmapiiri ja tuli itsellekin ihan turvallinenolo. Että siellä ilmeisesti on henkilökuntaakin riittävästi, koska kiire ei näkynyt ainakaan näin vierailijan silmiin. Näin niiden asioiden pitäisi toimia kaikessa, koska kiire ja stressi vaan syövät ja kuluttavat ihmistä turhaan ja on taas vaarassa sairastuttaa ihmisiä. Myös se, että asiakkailla on hyvä olla ja he viihtyvät siellä missä ovat, niin se luo hyvinvointia kaikille. Kyllähän jokaiselle täytyy turvata hyvä ja toimiva koti- ja elinympäristö. Missä jokainen voi viettää haluamaansa elämää.

Hoitotyö ei tule vähentymään tulevaisuudessakaan, joten siihen on hyvä panostaa, koska se on samalla panostus tulevaisuuteen. Eikös sitä sanota, että niin makaat kuin petaat, että se varmasti pitää paikkansa tässäkin asiassa.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveys, hyvinvointi, sisäilmaongelmat

Sote

Torstai 9.3.2017 klo 14:33 - Satu Hasanen

Sote, hmmmm....puhuttaa kaikkialla, ympäri Suomea. Mitä se on ja mitä meille tapahtuu sitten?! Itse en siitä tiedä juurikaan, en varmaan mitään sen enempää mitä kukaan muukaan. Toivon toki että on hyvä ja toimiva järjestelmä ja asiat hoituvat jokaisen kohdalla parhaalla mahdollisella tavalla, niinkuin nyt lupaillaan. Mutta käytäntö sen varmaan sitten todellisuudessa näyttää.

Se mitä nyt tiedän, niin ainakin täällä kaikki laitetaan Soten piikkiin, kun asiat ei etene ja kaikki on myöhässä. Siihen toivon ainakin muutosta ja että ei syytetää mitään/ketään ulkopuolista, vaan nähdään sitten se todellisuus ja sen mukaan lisätään tarvittaessa myös resursseja. Toivottavaa on myös, että pitkäaikaissairailla, vammaisilla, ketkä tarvitsevat enemmän hoidollisia ja hyvinvointipalveluita, että se todellinen valinnanvapaus on olemassa ja se myös toteutuu, että jokainen saa sellaista parasta mahdollista osaamista ja hoitoa, mitä Suomessa tai vaikka sen rajojen ulkopuolella voidaan toteuttaa. Ihmisten terveydellä/sairaudella ei tule leikkiä, vaan se on se mihin tulee panostaa. Myös ennaltaehkäisy on tärkeää, että siihenkin panostetaan enemmän, eikä vasta sitten kun tilanne on mennyt niin pahaksi, että enää ei voi auttaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveydenhoito, hyvinvointi